Werkzame stoffen cacao

Ons cacao avontuur is begonnen met de fascinatie voor het effect van cacao op ons lichaam. Waar de chocoladewereld op smaak focust (en dat is natuurlijk erg belangrijk) blijven de voordelen en gezondheidseffecten van cacao onderbelicht. Veel van onze inspiratie komt van traditioneel gebruik van cacao bij oude culturen als de Mayas en Azteken. Dit combineren we met onderzoek en eigen ervaringen. We delen hier graag meer over de werkzame stoffen in cacao.

 
Theobromine

Theobromine

 

Een van de bekendste werkzame stofjes in cacao is theobromine. Dit is een alkaloïde van dezelfde familie als cafeïne maar werkt net wat anders. Theobromine geeft energie, verhoogt de hartslag en verwijd tegelijk je aderen wat de bloedsomloop vergroot. Hierdoor kunnen meer voedingsstoffen worden opgenomen en verspreiden beter door je lichaam. Cacao is daarom een goede combinatie voor verschillende superfoods. Voor veel mensen heeft theobromine een prettiger effect dan cafeïne omdat het een langdurige en rustige energie geeft zonder de dip.

 
cacao-drink-werkzame-stoffen.jpg
 

Neurotransmitters

In cacao zitten MAO-remmers die de heropname van serotonine remmen. Hierdoor komt meer serotonine vrij, een heel fijn geluksstofje die een heel belangrijke rol speelt als neurotransmitter, oa tegen stress. Cacao bevat tryptofaan waarmee je lichaam ook meer serotonine aanmaakt. Op eenzelfde manier worden dopamine (plezier en motivatie) en noradrenaline (geluk en antidepressiva) gestimuleerd.

 
Serotonine

Serotonine

 

Een ander interessant stofje is anandamide, ook wel het ‘bliss-molecule’ genoemd (Ananda = ‘bliss’ in het Sanskriet). Dit is een neurotransmitter die extra vrij komt. Anandamide staat bekend om het ‘runner’s high’ effect, het moduleren van pijnperceptie en reguleert onze stemming.

 
Anandamide

Anandamide

 

Fenylethylamine (PEA) is een lichaamseigen stof en natuurlijke antidepressiva. Het stimuleert focus, energie en verschillende geluksstofjes, vergelijkbaar met als we verliefd worden of sex hebben. PEA brengt ons in een gefocuste flow waardoor tijdsbesef anders wordt en een fijne ondersteuning is voor werk, meditatie en creativiteit.

 
Fenylethylamine

Fenylethylamine

 

Verder bevat cacao veel antioxidanten, mineralen en gezonde vetten. Pure chocolade wordt aangeraden om regelmatig in je dieet toe te voegen, maar nog veel beter is hoge kwaliteit cacao zonder suiker in een heerlijk drankje :-).

Dit is een opsomming van de belangrijkste en bekendste effecten van cacao. Omdat cacao zo’n complex type voedsel is blijft er ook nog veel over onbekend. Het verklaard wel waarom cacao zo’n fijn en positief effect heeft en een gezonde bron van voedsel is.